Friday, May 29, 2009

Bersenam...hohoho

salam...gudmorning sumer....... =)
huhuhu...pagi nih..aku try melompat-lompat ( skipping )...
saje nak bersenam...dah terase berat aku nih bertambah....
maklumla..kat umah nih...pantang perut terase lapar...mula la carik makanan...kat umah senang sikit nak dapat makanan...
bile aku skipping pagi td...punye la seksa nak abeskan sampai 100 lompatan....baru sampai kiraan 70 dah terase berat lutut aku nak melompat dah..tp aku berjaye gak abeskan sampai 100.... bangga aku ngan diri sendiri...hahaha....
sem depan mcm nak tanam azam..nak jogging kat taman tuh....xnak tido smpai kol 10 n kekadang mencecah tengahari...kui3...failed nih nak jadik bini....bukan pe...aku dah x rase diri aku nih fit cam dulu....cepat semput n penat...smalam try la berbasikal kat umah nih...bile nak kayuh kat tmpat yg tinggi ckit....aku dah x larat dah....hmmm.....
sebenarnya....senaman nih cukup penting untuk diri kita sendiri....penting bagi kita kekalkan kesihatan kita..... x tau nk merepek lagi dah....huhuhuhu... k la.... mati point dah ni...wasalam.. =)

Wednesday, May 27, 2009

Idea???!!!

Salam.....
dah lame x update blog.....
bukan pe...bnyk faktor yg watkan aku xdpt nak update blog......
1. xde mase nak online....
2.cc kat kampung x brape best...hehehe
3. nak g pekan sabak malas....
4.xde idea nak tulis blog ( tu lah,,,ngade2 nak wat blog )
cuti sem nih mmg cukup bosan....dah nak dekat sebulan cuti...tp otak n jiwa aku kosong...x terisi ngan benda yg berfaedah...bnyk mase dihabiskan depan tv....balik cuti sem nih....kat kampung asyik xde letrik jek...tensen aku...dah le bosan...so bile letrik xde, bertambah2lah bosan aku hingga tahap dewa...ditambah dengan kepanasan yg melampau2....alhamdulillah..semalam mase xde letrik...ujan turun...so aku xde la panas sangat...cume aku takut sikit dok umah sorang2 mase ujan ngah lebat...hehehehe....nak ilangkan bosan..aku pon bace la novel aku yg lame2 tuh....nak tidor...tp mate xleh pejam...hmmmm.....
cuti sem nih gak....xde pon contact ngan kwn2 satu umah n satu kelas....knape?????
1. xckup kdt nak msj dieorg...hehehe
2. xtau nak smbg pe.....
3. meby dieorg bz....
4. line kat kg xbest nak msj2 nih...hai...bile la kt kg aku nig line tepon nak full...tensen...kalo de wireless lg superb...kui3....
bile aku asyik fikir kebosanan yg aku alami nih...mula la x sabar bnak abes blaja n nak keje...leh ade wet sendiri nak berjimba2...leh la beli transport sendiri...senang nak kemana2 bila bosan...aku perlu sabar...insyaAllah...setahun lagi abesla belaja....
ahad nih meby g s.Alam.....senin depan abang aku nak konvo...ikotkan ati malas nak pg...malas nak berhadapan ngan lautan manusia kat sane krg....tp sbb nak tengok sndiri cemane suasana mase konvo tuh...aku pg jgak la...lagipon lom pnah lg g uitm s.alam tuh....hebat sgt ke???? hahaha....wpon x dpt blaja kat sane...aku syukur sgt2 tercampak kat Segamat...coz not bad la wpon x sehappening s.Alam....happening ker???? hohohoho
k la...nak stop...nak tgok ewah2 nih...pastu nak goreng ikan kering...nyum3...sedap tuh.....then basuh pinggan yg ade kat dapur tuh.... sehingga bertemu lagi...papai................

Thursday, May 14, 2009

Warga Tua.......


Salam kengkawan.....xtau nak tulis pe....xde idea nak menulis....ok...nak citer pasal warga tua....heee....alamak...aku lom pg jenguk embah wedok(nenek) n embah lanang(atuk) aku la...dah seminggu kat kampong..tp x jenguk pon dieorg...huhuhuhu (ishk3 pe nak jadik aku nih)....




penah x korg ternmpak warga tua yg teramat lah kesian...maksud aku ngan diri mereka yg dah tua n x berdaya,...kdg2 pakaian mereka nmpak x terurus....jalan sorg2 tnpa ada sesape yg temankan mereka...xpon warga tua yg duduk termenung, memikirkan sesuatu yg kite pon xtau...ape agaknye persepsi korg kan?????




kat sini aku de senaraikan persepsi aku bile aku nampak waga tua....


1. kesiannye lah...sape lah anak die kan.....


2. kalo mak bapak aku tua n mencecah usia emas...mcm ni lah keadaannya kan....


3. sok kalo aku sempat tua...mcm tu lah aku.....hohohohohohooo


4. ke mana agaknye nenek/atuk tuh nak pergi....


5 ade ker org yg jage die???


6 waras ke dieorg tuh..???


7. mcm nak tolong jek dieorg tuh...tp nak tolong pe eh...huhuhu


8. sedihnye tengok dieorg....uhuk3...sob3..




emmm.tu jek la yg de dlm fikiran ku....kdg2...bile kite nmpk warga tua jalan n lepak sorg...kite ingat dia tuh gila...lg2 yg nmpk x terurus...tp sebenarnya tak....dieorg juz dah x larat ak uruskan diri dieorg sekemas yg boleh...lain la kite nih yg mude belia...larat lg nak bergaye.....




kdg2 bile kite nmpk warga tua jalan sorg2 tnpa ada teman....kite akan salahkan ahli keluarga die coz x temankan die....mungkin mereka sebenarnya mmg suke jln sorg2 untuk carik ketenangan....xpon die mmg sebatang kara...




hmmm...tu jek kot aku nak tulis....huhuhu...




Tuesday, May 5, 2009

Cuti Sem.....

Salam.......



Sem ni dah selamat berlalu...mcm2 benda yg aku rase...de yg wat kan aku serik, muak, menyampah, best, n mcm la lg.....bese la...name pon hidup kan......paper last semalam wat kan aku x puas ati ngan diri sendiri....knape???? sebab aku x perform well lor....hmmmm..... padan la ngan muke aku nih yg pemalas lg hampeh....kehkehkeh....



cuti sem nih x cadang pon nak wat pe....maklumla...ongkos pun xde...so juz duk umah tolong wat pe yg patot...kesimpulannye 2 bulan nih aku kan praktikal n jadik suri umah tangga....hahahaha....x leh blah toiiii....



selalu kalo cuti sem x suke lepak umah...kalo de peluang lepak umah acik aku...aku g lepak...tp semenjak de ehem2 n duk dkat ngan kampung...so aku dah x rajin merayap...duk umah jek...de mase aku kan wat meeting ngan die(detinnn ler...) hehehehe....



ari tuh pakcik ku de tepon...die dok tanye nape aku dah lame x g umah die coz kalo cuti ujung mgu...selalu gak g lepak umah die kat keratong...tu jek la sedare ku yg terdekat mase ku kat segamat....aku dok ligat nak carik alasan yg xkan mengecikkan ati die...maklomlah....org tua kan mudah terase...lg2 kalo anak sumer dok jauh...aku nih pon dah mcm anak die sendiri...(ye ker)....aku juz bg jawapan yg aku xde mase nak g sane coz manyak sgt assgment nak kene wat....bukan saje2 xnak pg....padahal tu sumer auta...hahaha....ya ampun....



insyaAllah next sem aku kan balik umah die....cian lak kat die...aku ngat die x kisah kalo aku x g sane...bukan pe....malu gak kdg2 lepak umah die....sebab kat umah die....xde keje yg aku lh wat....nak kemas umah n masak...tu sume makcik aku dah bereskan....maklumla...umah dah xe anak2 kecik n die dok 2 org jek...so keje umah pon xbnyk...tu yg wat kan aku segan nak stay kat sane....



n lg satu faktor...kalo aku g sane...aku akan terperap jek kat umah....die x kisah kalo aku nak jalan2...tp aku xtau nak jalan mane pon...coz bukan tmpat aku...kpd Wak Nab n Wak Asim...InsyaAllah sem depan Lin g sane k.....hiewhiewhiew

Sunday, May 3, 2009

Ketidak sabaranku....hohohohoo

Salam...hai sumer....
hmmmm....ari ni aku nak citer pasal tajuk post aku rini...pe yg wat aku x sabar sgt tuh....jeng..jeng..jeng..... ekceli aku x sabar sgt nak tgu ari esok...knape?????? knape?????? coz sok paper last aku...yea2...aku dah x yah bace buku dah( wat smntara waktu je k).....

Dan perkara kedua yg wat aku x sabar ialah...aku nak g Sagil(bukan jakun tau) cume dah lame nak g mandi2 kat sane....mase first time pg x dapat nak enjoy sgt.....hehehe...aku de bgtau mak aku yg aku nak mandi air terjun...n mcm bese, mak aku kan kate....pg jgn nak seronok2 sgt ye....mak...kalo pg tp xnak seronok2....bek x yah pg..( aku menjawab)...huhuhuhu....aku explain ngan mak aku....bukannye aku pg enjoy sgt pun sampai x ingat dunia....cuma nak release tensen....cewahhhhh....hehehe

Kepada mak aku...jgn risau k...insyaAllah xkan jd apa2 kecuali Allah mengkehandakinya....dan kepada kawan ku selamat berjuang utk paper last esok.....gambate kudasai....arigato....sayonara....

Wasalam.... =)